|
Страница 1 от 3
|
| Автор |
Съобщение |
alcheto
любител астролог

|
 Кажете ми ....
някой знае ли нещо повече за страховата невроза?!
какво е това заболяване, как се причинява, вярно ли е, че не се лекува, в какво точно се състои то, какви са симптомите му....
ще бъда благодарна на всеки, които ми каже нещо по питането ми!!!!
_________________ Ако искаш мир, готви се за война!
|
| Пет Апр 06, 2007 1:49 pm |
|
 |
Skarlet60
астро гуру

|
Алче, има различни видове страхова невроза. Ако желаеш, сподели точно от какво изпитваш страх и какво чувстваш, за да ти помогнем? Ето една тема за страха и безпокойството:
Безпокойство, паника, страх!
Измъчват ни душевно и физически!
Връзката между емоционалното и физическото състояние на човека е доказана чрез множество изследвания. Мислите и емоциите въздействат върху мозъка, а той оказва мощно влияние върху организма. Затова е необходимо да разглеждаме състоянието на душата като част от общото състояние на организма и да се опитваме да реагираме подходящо на проблемите, засягащи както физическото, така и психическото ни здраве.
Психическото здраве на съвременния човек е постоянно застрашено от стресови фактори, предизвикани от динамичната среда, липсата на сигурност и неспособността да се приеме и отреагира на настъпващите промени в обкръжаващия свят.
Отрицателният стрес (дистрес) може да бъде физиологичен - свързан с промени в телесните процеси при извършването на различни несвойствени за организма дейности, и психически- свързан с промени в психиката. Физиологичният и психическият дистрес са взаимно свързани и еднакво опасни. Те имат определена роля в развитието на всяко заболяване.
Дистресът на емоционално ниво се проявява чрез нервност, безпокойство, страх, безсъние, депресия, вътрешно напрежение. Налице са и поведенчески промени като нарушаване на хранителния режим, намаляване на способността за запаметяване и концентрация.
Обикновено стресът и неврозата са проява на нарушено приспособяване към житейските ситуации и водят не само до неприятни емоционални състояния, но и до физически заболявания.
Стресът влияе негативно върху имунната система на човек и го прави много по уязвим спрямо различни болести. Проведено е изследване, при което доброволци са били разделени на две групи от по 200 човека. Едната група е била подложена на силен, а другата на доста по-слаб стрес.
След това в носа на всички доброволци е бил впръскан вирус.
Резултатът бил показателен – хората, подложени на силен стрес масово развили простудни заболявания.
Установено е и пагубното действие на стреса върху сърдечно-съдовата система. При стрес в кръвта се освобождават мастни киселини, които се трансформират в холестерол. Той се отлага в стените на кръвоносните съдове (артериите) и ги стеснява (артеросклероза).
Стресът е сериозна предпоставка за развитие на ракови заболявания.
Основен източник на дистрес е нарушения баланс между вътрешната и външнта среда на човека и по-скоро неспособността или трудното възприемане на външната среда поради несъответствие с вътрешния свят на индивида. Сериозна причина за дистрес е неудовлетворението от собствените постижения и реализация.
Въпреки научния напредък във фармакологията, лекарствените средства все още не могат да се справят цялостно с устойчивостта на организма срещу стреса. В повечето случаи антидепресантите и успокоителните предизвикват зависимост и пристрастяване, като в крайна сметка задълбочават проблема. Те не лекуват същността на проблема, а помагат само за временното облекчение на симптомите.
В такива случаи е добре да се обръщаме към природата и да се доверим на отдавна изпитаните и утвърдени билки, които са помагали с лечебните си свойства във време, когато медикаменти не са съществували, а проблемите на хората все така са били налице.
В някои билки като маточината и лавандулата могат да се открият множество биоактивни вещества, които имат пряко отношение към правилното функциониране на нервната система. Те притежават уникални качества да влияят укрепващо на нервната система и да я предпазват от отрицателните последствия от стреса.
Таблетирани тотални екстракти от билките маточина и лавандула, както и екстракт от покълнал зародиш от ечемик се продават в аптеките, като качествен продукт с добра концентрация на биоактивните субстанции е Bland. Ечемичният зародиш по естествен начин набавя необходимите при стрес витамини от групата В, както и минералите калий и магнезий. Bland се препоръчва от много специалисти, защото представлява комбинацията от три екстракта с природен произход, няма странични действия, не намалява работоспособността през деня и не води до пристрастяване.
Билковите екстракти са добро помощно средство за преодоляване на страхове, фобии, панически разстройства, страхови неврози, продължителни депресии. За хората, страдащи от подобни по-силни прояви на натрупано вътрешно напрежение, е важно да избягват алкохола и наркотиците, въпреки че точно те са най-склонни да злоупотребяват с тях.
Приемът на алкохол, наркотици, а също и на антидепресанти не води до изкореняване на проблема, а само притъпява временно външните му прояви.
При много тежка форма на нервно напрежение и тревожност се налага помощ от специалист.
Ефикасни и задължителни помощни средства са промяна в хранителния режим, прием на подходящи хранителни добавки и спорт с цел укрепване на организма и свеждане до минимум на негативните влияния, които има стресът върху него. Физически здравият човек се справя много по-лесно със стреса на емоционално ниво.
Помощта и разбирането от близки и приятели е жизнено необходимо. В случай на разстройства, причинени от стрес и напрежение много по-полезно се явява общуването с психически и емоционално стабилни хора, отколкото с хора, имащи същия проблем. Общуването със сродни души в случая засилва чувството за безпомощност и невъзможност за освобождаване от собствения капан на самовнушения и нереални страхове.
| Пет Апр 06, 2007 7:58 pm |
 |
 |
nikke
новопостъпил

|
 Страх, тревожност, фобии,невротичен страх
Исторически погледнато, една от основните емоции наред с радостта, гнева и тъгата - страхът, е емоция на избягване на съзнателно приемана, обикновено външна предстояща заплаха. Тревожността, от друга страна, е емоция на избягване на възприемани, но до голяма степен неосъзнати опасности, докато фобиите са ирационални фиксации и интензивно избягване на конкретно обекти или ситуации. Страхът, тревожността и фобиите са термини, които се използват неправилно, когато се взаимозаменят. В някои отношения тяхното объркване е разбираемо, тъй като и трите представляват състояние на възбуда, което възниква, когато човек осъзнава липсата на сила или способност да се справи в някаква заплашителна ситуация, и трите имат сходни физиологични състояния.
В психотреапията следва ясно да се разграничава страха от невротичния страх. Първият представлява нормална реакция на реална опасност, вторият се отнася до безпредметен страх. Невротичния страх е крайно безпокойство, ирационален страх. Това е мъчително усещане за вътрешен дискомфорт, детерминирано от дифузно впечатление за неясна, близка опасност, пред която човек е обезоръжен и безпомощен. Най-често състоянието се съпровожда от невровегетативни изменения - сърцебиене, потене, треперене, замъглен поглед. Невротичният страх има дезорганизиращо действие върху съзнанието. Причини за него могат да бъдат вътрешен конфликт ( например, когато човек потиска агресивността си), незадоволителна сексуална дейност или афективна загуба ( траур, неодобрение от скъп човек), която реактивира някакво старо чувство за изоставеност, породено от минали мъчителни изживявания. В много случаи невротичният страх бива породен не от действителна ситуация, а от фантазми, въображаеми представи от несъзнавана конфликтна ситуация....ще продължа ...
|
| Съб Апр 07, 2007 10:38 am |
|
 |
Емили
любител астролог

|
Искам да споделя с вас как ми се е случвало един - два пъти да изпитвам точно този вид невротичен страх, за който пишете. Даже ми се струва, че може и да беше клаустрофобия. Беше в кино "Арена" на премиерата на филма "Хари Потър". Влязохме в онази най - голямата зала, а изведнъж ми се стори, че вътре няма капчица въздух. Панически започнах да се оглеждам за най - близкия изход и имах чувството, че по най - бързия начин трябва да изляза, ако не искам да се задуша. Овладях се, защото бях с малкия ми син, не знам как го направих, просто си наложих да се успокоя, не исках да плаша детето. Иначе, ако бях се отдала на паниката и страха...не знам какво щях да направя.
Беше гадно чувство, после ми се случи още веднъж. А иначе смея да твърдя, че съм си съвсем наред с нервите, не знам тогава какво се случи. Вие можете ли да ми кажете?
_________________ зодия Риби, асцендент Скорпион, Луна във Везни
"Научи се да слушаш и ще извлечеш полза дори от онзи, който не умее да говори" - Плутарх
|
| Нед Апр 08, 2007 6:16 pm |
|
 |
nikke
новопостъпил

|
 Това е само информация
Искам да уточня, че би било безотговорно от моя страна да "поставям онлайн диагнози", когато става въпрос за нашата душевност. Нашият вътрешен свят е нещо много специално и никой няма право на подобно отношение тъй като съществуват стотици симптоми на неврози, от най-безобидните до най-сериозните и е недопустимо въз основа на малко информация да се изразяват крайни мнения, но това, което бих могла да направя е да споделя част от знанията си.
Фобията е разновидност на натрапливата мисъл. Характеризира се с чувство на страх от някаква мисъл, предмет или дадена ситуация. Сред най-разпространените са:
- агорафобията и страхът от припадъци
- клаустрофобията
- еритрофобията ( страх от изчервяване)
- нозофобията ( страх от заболяване от рак, туберкулоза, сифилис ) и хипохондрия ( постоянни притеснения относно здравето)
..... Клаустрофобията се характеризира със страх от затворени пространства:кинозали, театрални салони, асансъори, коли, влакове и др.
Често пъти клаустрофобията е свързана с чувство за вина или за малоценност.
Причините за всички видове неврози в зряла възраст могат да бъдат:
- Чисто физически:отравяния, инфекции, изтощение, хепатитни смущения и др.
- Най-честите причини си остават вътрешните конфликти - на сексуална, релегиозна или семейна основа. Тогава се проявяват дълбоки, трайни чувства за вина, обострени скрупули, тревожни съмнения...
- Ако корените са в детството, съществува "блокаж" на чувствата, в пълно противоречие с приспособяването, което се изисква от зрелия човек.
Както всяко психическо заболяване, и неврозата трябва да е обект на изчерпателен преглед. Всички физиологични изследвания влизат в играта: изследвания за отравяния и наранявания, преглед на енокринните жлези, на черния дроб, на стомаха.
|
| Нед Апр 08, 2007 8:55 pm |
|
 |
Емили
любител астролог

|
Nikke, ами от тези фобии, които си изредила, аз май съм изпитвала половината.
То ще се окаже, че наистина не съм много наред
Например, това за страха от изчервяване трябва да ви кажа, че ме държа до около 25 годишната ми възраст. Голяма напаст! То бива срам и свян, ама когато се превърне в болестно състояние, много е досадно...
А когато малкият ми син постоянно боледуваше, докато му извадим сливиците, сигурно съм страдала от хипохондрия.
След това месеци наред се ослушвах дали няма да изкашля и да вдигне температура....
Само че се питам коя от изброените причини, които явно не са от чисто физическите, е предизвиквала тези мои фобии.
Наистина не е редно да се поставят диагнози от разстояние и само на основата на нещо споделено в един разговор. Ясно ми е, че това няма как да стане, но съм доста заинтригувана от темата, която отвори Алчето. И е хубаво, че има между нас хора като теб, nikke, които да ни помогнат да си отговорим на някои въпроси относно нашата психика
Май ще се окаже хубаво, освен личен лекар, стоматолог и гинеколог, да си имаме и личен психоаналитик.
"Научи се да слушаш и ще извлечеш полза дори от онзи, който не умее да говори" - Плутарх
|
| Нед Апр 08, 2007 11:56 pm |
|
 |
alcheto
любител астролог

|
благодаря на всички...всъщност не става въпрос за мен, а за близък мой човек!!!!
бяхте ми мнооого полезни, макар че някой неща направо ме притесниха
|
| Пон Апр 09, 2007 1:16 pm |
|
 |
alcheto
любител астролог

|
всъщност какво трябва да се направи ако човек страда от ..не най-тежката, но доста напреднала форма на страхова невроза????
има ли шанс за...."слънце и на нашата улица"????годините имат ли значение???
може ли сам човек да излезе от капана на страховете си???ако проблемът е задълбаван с години и сърцето е притиснато до стената, как можем сами да си помогнем???ако фобиите са няколко...?????????????възможно ли е изобщо да освободиш сърцето си или си обречен цял живот да ....драпаш?!
вярвам, че има начин...исками се да вярвам....
възможно ли е да се освободиш от някоя фобия, ако някой добре познаващ темата, ти обясни най-подробно същността на проблема...тоест ако например се страхуваш непрекъснато, че ще припаднеш и лекар ти обясни, че припадъците се случват само при това и това положение...и така нататък,разрови темата до такава степен, че да разбереш че няма от какво толкова да се притесняваш и да спреш да се страхуваш?!
но може би проблемът е много по-дълбок и никак не е чак така елементарно!!!
ако усетиш, че започваш съвсем да се "издухваш" и че 4-ти километър май ще стане твоя дом....какво трябва да се направи НАЙ-НАПРЕД??????
как да си помогнеш сам???народна мъдрост гласи:Помогни си сам, за да ти помогне и Господ!!!! Понякога,обаче,просто не знаем как да си помогнем!!!
|
| Пон Апр 09, 2007 1:34 pm |
|
 |
Skarlet60
астро гуру

|
Предлагам да не задърбаваме в тема, по която могат да се произнесат най-вече невролози, психиатри и психолози.
Всяко психично състояние е строго индивидуално и ние можем да объркаме още повече някой с нашите предположения.
Аз имах 2000г много тежки преживявания/ и то няколко поредни събития за кратко време/. Буквално стигнах до страхова невроза/ страх от смъртта/. За това ми състояние имаше и немалка вина големия ми син,който с действията си от 14-год. възраст не спираше да излага на изпитания психиката ми. Разбира се и транзита на Сатурн през рождения ми Марс в Телец оказа сериозно влияние. Но нека да не си припомням повече, всичко е вече минало.
Но тогава ми помогна една никому неизвестна лечителка и гадателка. И ако не беше тя , вероятно вече щях да съм луда.
| Пон Апр 09, 2007 1:47 pm |
 |
 |
alcheto
любител астролог

|
Skarlet60 благодаря ти, че ме одряза така, но все пак, ако не искаш да се "задърбаваш", просто не влизай в тази тема!!!!
аз бих помолила ако някой нещо може да ми каже повече, да го направи!!! например nikke!!!!защото виждам, че тя е доста в час с нещата!!!
наистина имам нужда да чуя нещо повече!!!
|
| Пон Апр 09, 2007 1:57 pm |
|
 |
alcheto
любител астролог

|
мисля, че не е коректно след като съм поставила толкова въпроси, ти просто да влезеш и да напишеш едно "Предлагам да не задърбаваме в тема..."
|
| Пон Апр 09, 2007 1:58 pm |
|
 |
Skarlet60
астро гуру

|
Но, мила, аз искам само да те предпазя от нашите некомпетентни мнения. Пък ти като си толкова емоционална, го разбирай както си искаш. Мисля, че ще помогнеш повече на този твой близък, ако го заведеш при специалист.
| Пон Апр 09, 2007 2:21 pm |
 |
 |
alcheto
любител астролог

|
остави ме аз да преценя как мога да помогна на близкия си човек!!!!!!!
и не мисля, че мненията са некомпетентни!!! ако ти за своите смяташ така добре,но не слагай всички под общ знаменател!!!
|
| Вто Апр 10, 2007 10:00 am |
|
 |
Skarlet60
астро гуру

|
Мила, толкова си малка, а така груба. Нищо не се постига с налагане и конфронтация. Аз съм медицинско лице и не си позволявам да давам съвети, пък ти решаваш за себе си сама, само не с този груб тон, моля те, не ти отива.
| Вто Апр 10, 2007 10:30 am |
 |
 |
unamenable
любител

Местожителство: Jambol
|
alcheto не го приемай лично но като гледам колко агресивно отговаряш на Skarlet60 започвам да си мисля че този твой познат на който искаш да помогнеш всъшност си ти  по спокойно това все пак е форум не сме тук да спорим и да се караме а да споделяме..
всъшност по въпроса мисля че този човек за който говориш най вече се нуждае от подкрепа и разбирателство защото човек е силен когато има приятели/истински/ и можеш да му помогнеш имено с това
_________________ Зодия Везни
Асцендент Овен
Луна Лъв
|
| Вто Апр 10, 2007 10:34 am |
|
 |
Skarlet60
астро гуру

|
unamenable написа:alcheto не го приемай лично но като гледам колко агресивно отговаряш на Skarlet60 започвам да си мисля че този твой познат на който искаш да помогнеш всъшност си ти по спокойно това все пак е форум не сме тук да спорим и да се караме а да споделяме..
всъшност по въпроса мисля че този човек за който говориш най вече се нуждае от подкрепа и разбирателство защото човек е силен когато има приятели/истински/ и можеш да му помогнеш имено с това
Добре казано, а аз като медицинско лице ще допълня, че и аз забелязвам генетична обремененост. Затова си позволих тактично да я посъветвам да потърси поне психолог. Но българина като чуе за психотерапевт и веднага решава, че го мислят за луд и става агресивен. Веднъж гледах по бтв един човек се оплакваше, че личният му лекар не можел да му помогне при депресията и го изпратил на психиатър, а той пък му изписал лекарства " слон да избие"
и така всичко се върти в омагьосан кръг. Крайно време е когато имаме емоционално-психологични проблеми да се обърнем към психотерапевт. Той хем ще ни изслуша като приятел, хем ще ни помогне. На приятел и да споделим, той може само да ни съчувства. Ако някой се нуждае, имам координатите на много добра психотерапевт.
| Вто Апр 10, 2007 10:48 am |
 |
 |
Емили
любител астролог

|
Моля ви, успокойте се, не бива така, нали сме приятели.
Алчето, и аз не усетих някаква грубост от страна на Скарлет към теб. Просто искаше да помогне с каквото може и да ни предпази от грешка, нищо повече.
Nikkeeeeeeeeee, намеси се, кажи нещо
|
| Вто Апр 10, 2007 10:52 am |
|
 |
Skarlet60
астро гуру

|
Емили написа:Моля ви, успокойте се, не бива така, нали сме приятели.
Алчето, и аз не усетих някаква грубост от страна на Скарлет към теб. Просто искаше да помогне с каквото може и да ни предпази от грешка, нищо повече.
Nikkeeeeeeeeee, намеси се, кажи нещо 
Ти си ме разбрала правилно,Емили. Смятам, че ние каквито и съвети да дадем, няма да са от компетенциите ни. Можем само да объркаме нещата и да се усложнят. Поне съм го преживяла.
| Вто Апр 10, 2007 10:58 am |
 |
 |
ViLaS
любител астролог

Местожителство: София
|
Много шум за нищо!
Явно има хора за които е важно не какво,а колко се казва /пише/!!!
И въпреки че темата е именно за неврози,бих помолил въпросните хора да не си изразяват неврозите именно тук!!!
Не им е за пръв път между другото!!!
Иначе адмирации към Скарлет за реакцията!Аз не бих се сдържал честно казано!
_________________ Зодия Телец.асц.Риби,луна в Телец
Ако някога се почувстваш самотен!
Отиди на някоя улица,където има много хора!
Застани там и си науми че чакаш някого!
И Той ще дойде непременно!
Някога...
|
| Вто Апр 10, 2007 11:27 am |
|
 |
Skarlet60
астро гуру

|
Благодаря, Вилас! Още едно доказателство, че хората дори и от една зодия са много различни. Пък аз туй търпиние се старая да го развивам от години. Ако така се отнесе някой към мен лице в лице, тогава ще задейства луната ми в Овен и Марса ми в Телец.....Лелеееее...
| Вто Апр 10, 2007 11:38 am |
 |
 |
|
|
В момента е: Вто Сеп 07, 2010 8:19 am | Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
|
Страница 1 от 3
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|
|