Тъгата и ние...

форум посветен на психологията

Тъгата и ние...

Мнениеот alcheto » 14 Фев 2007, 17:35

Ей хора, кажете как се справяте с тъжните и мрачни дни...
Какви са вашите начини да предизвикате щастието????


На всеки му се е случвало да го сполети песимизмът, как да го прогоним???? И защо колкото и да се опитваме не успяваме понякога да изгоним лошите и тъжни мисли????

Сигурно всеки знак си има своя хитринка... Споделете...

Има дни, в които не върви, но понякога мрачните мисли и усещането за "гадост" се задълбочават до такава степен, че продължават месеци... и после.... какво? Има ли шанс да излезеш от ямата?


Важен е въпросът не дали ще, а как точно...
Ако искаш мир, готви се за война!
Аватар
alcheto
любител астролог
любител астролог
 
Мнения: 288
Регистриран на: 04 Фев 2007, 23:00

Мнениеот zvezdi4ka » 18 Фев 2007, 23:47

1. ядеш шоколад
2. ядеш до припадък
3. нищо не ядеш,лягаш да спиш
4 ако не можеш да спиш,си пускаш филм (комедия)
5. ако не ти е никак смешно,се обаждаш на някой приятел/ка да излезете

Ето ти 5 начина! Аз лично предпочитам съня,или да си излея на хартия мислите... :wink:
Аватар
zvezdi4ka
любител
любител
 
Мнения: 64
Регистриран на: 14 Фев 2007, 01:24

Мнениеот alcheto » 19 Фев 2007, 15:50

оооо шоколад...обожавам, но понякога и той не помага.... :( обичам на кино да ходя и това ми помага доста и все пак....трябва да си променим светогледа тотално понякога...
Ако искаш мир, готви се за война!
Аватар
alcheto
любител астролог
любител астролог
 
Мнения: 288
Регистриран на: 04 Фев 2007, 23:00

Мнениеот Skarlet60 » 19 Фев 2007, 19:29

Ей,калпазанки, кой ви излъга, че депресия се лекува с ядене на разни вкусотии. Аз лично като се случи нещо много тежко, 2 дни рева обилно. После преминавам към музиколечение. Яхвам прахосмукачката и надувам музиката. После отивам на Витоша или просто на разходка. Ако до 1 седмица не съм се оправила, търся помощ от приятелки. Винаги успяват да ме утешат. Пък и няма невъзможни неща, трябва само много силно да си го пожелаеш.
Ох, не ви ли прозвучах като девойче, а не като жена на възраст. Но е точно така. Всичко е въпрос на психическа нагласа.
Аватар
Skarlet60
астро гуру
астро гуру
 
Мнения: 1334
Регистриран на: 02 Фев 2007, 15:49

Внимание! ДЕПРЕСИЯЯЯЯ!!!

Мнениеот Mimsey » 19 Фев 2007, 19:48

Никой не застрахован от лоши случки, лоши хора и неприятели! Всеки е изпадал в депресия, само дето някой иазпдат по-често;) В никакъв случай храната не може да ви оправи настроението! какъвто и да е проблемът и причината за вашата депресия, първо трябва хубаво да се наплачете! Излезте на свеж въздух с добри приятели, които ще ви повдигнат настроението! Слушайте хубава музика на високи децибели без значение по кое време на денонощието, но само музика, която ви харесва и която е ритмична, повдигаща духа! Не мислете за проблема, още докато е "пресен", има време да премислите случилото се! Но в никакъв случай не оставайте сами, не позволявайте лошите мисли да нахлуват в главата ви! В такъв момент можете да разчитате на приятелите и на половинката! Все пак "Приятел в нужда се познава!" ;) Успех!
Аватар
Mimsey
любител астролог
любител астролог
 
Мнения: 201
Регистриран на: 19 Фев 2007, 11:34
Местоположение: В страната на любовта и по-далече

Мнениеот shushi » 20 Фев 2007, 15:52

Тъгата... Ах тъгата кхххх тъгата!!! Когато съм тъжна прибягвам до много методи, зависи за кой се сетя първо. Случвало се е и хранолечението хаха УЖАС!!! Тъпчене до припадък със сладко. Така, този метод не е подходящ за никой! Другите са препушване с цигари и препиване с кафета, слушане на тъжни още по-депресивни песни, незнайно защо винаги когато съм тъжна, вместо весели слушам тъжни песни. Ужас пълен... Но нещото, което най-много ми помага, когато съм тъжна е да пиша стихове.. Винаги, когато си излея болката на листчето ми поолеква и ми става малко по-добре.. И все си мисля, че когато човек е тъжен е най-добре близките му приятели да са около него, въпреки, че аз не прибягвам до този метод, защото не искам да ги натоварвам, да развалям и тяхното настроение и т.н... А най-добре ми става като си пийна 2-3 водки в някой любим клуб, но за да стигна до там, когато ми е сдухано трябва някой много усилено да ме убеждава и да ме изнесе от нас.. Абе изобщо..Не знам! Лошо нещо е тъгата, но е неизбежна. Ако можеше да си спрем чувствата ..Но не можем.. Обаче винаги, когато съм тъжна знам, че ще ми мине след известно време и не се задълбочавам с мисли, че винаги ще е така. Май надеждата е доста добро лекарство, или както казва Пипи - ЛЮКАРСТВО :lol:
Имам Родина, имам народ,
имам и вяра, имам живот,
имам надежда, имам съдба,
имам куража за тая борба!
Аватар
shushi
любител
любител
 
Мнения: 115
Регистриран на: 03 Фев 2007, 20:13
Местоположение: София

Мнениеот zvezdi4ka » 21 Фев 2007, 16:48

Добре де!Храната не помага при проблема,но поне не образува друг проблем!По-добре когато си депресиран да ядеш,отколкото обратното.Така поне от физическа гледна точка ще си здрав.Аз,както вече казах,не ям,ами спя или пиша,но смятам ,че е по-добре да се яде...е,не чак до припадък,това беше пресилено.Но бананът,например,четох някъде ,че съдържа ензими (или нещо такова :roll: ) на щастието.Няма да оправи ви помогне напълно,но няма и да влоши нещата.Няма лошо когато си зле да си хапнеш повечко шоколад!Щом ти се иска и чувстваш,че имаш нужда...Все пак храната е важна част от здравословния на всички нас.Слушайте тялото си и то ще ви каже от какво имате нужда. :wink:
Аватар
zvezdi4ka
любител
любител
 
Мнения: 64
Регистриран на: 14 Фев 2007, 01:24

Мнениеот Skarlet60 » 21 Фев 2007, 18:07

Мила ми Звездичке, ти явно нямаш проблем с килограмите, за да говориш така. А я ме питай мен. Няма да се оплаквам , но с годините от хапване и пийване поради временни депресийки натрупах килограми.
Аватар
Skarlet60
астро гуру
астро гуру
 
Мнения: 1334
Регистриран на: 02 Фев 2007, 15:49

Мнениеот alcheto » 06 Мар 2007, 15:58

АМИ ПО-ДОБРЕ ДА НАТРУПАШ КИЛОГРАМИ, ОТКОЛКОТО...ПСИхични отклонения...
Ако искаш мир, готви се за война!
Аватар
alcheto
любител астролог
любител астролог
 
Мнения: 288
Регистриран на: 04 Фев 2007, 23:00

Мнениеот Skarlet60 » 06 Мар 2007, 19:06

Хи....хи....хи.... Но да ти кажа и така си ме харесват! :wink: :wink: :wink:
Аватар
Skarlet60
астро гуру
астро гуру
 
Мнения: 1334
Регистриран на: 02 Фев 2007, 15:49

Мнениеот alcheto » 07 Мар 2007, 12:50

килограмите не са определящи за да те харесват така че.....
Ако искаш мир, готви се за война!
Аватар
alcheto
любител астролог
любител астролог
 
Мнения: 288
Регистриран на: 04 Фев 2007, 23:00

Мнениеот Skarlet60 » 11 Мар 2007, 12:58

Заболявания: Неврология и психиатрия:
Депресията
Депресията – какво е това?

Депресията (от латински - подтиснатост, угнетеност) е психично разстройство, което може да наруши емоционалното равновесие на човека за продължително време и значително да влоши качеството на живота му (трудова активност, лични отношения и т.н.). Често депресията се появява като ответна реакция спрямо психологическа травма или отрицателно събитие (загуба на близък човек, уволнение от работа). Депресията или болезнено пониженото настроение може да представлява както самостоятелно заболяване, така и проява на много други. Пониженото настроение се наблюдава дори при напълно здрави хора. Депресията е едно от най-разпространените душевни разстройства. По данни на Световната здравна организация от депресия страдат над 110 милиона души в целия свят. През последните години в света се отбелязва устойчиво нарастване на депресивните състояния: от 5% през 1991 г. те са обхванали 11,8% от населението през 1992 г., 17% - през 1994 г. и 20% - през 1998 г. Следва да се знае, че депресията във всички свои прояви е заболяване, което трябва да се лекува, в противен случай то продължава много дълго време и води до инвалидност. Навременното лечение в повечето случаи води до пълно оздравяване.

Симптоми на депресията

Депресията често трудно се разпознава, което се обуславя, от една страна, с погрешното мнение, че да разказваш на други за своите проблеми и невъзможността сам да се справиш с тях е признак на човешка слабост, а от друга страна, с това, че често пациентите крият депресията си с агресивно поведение и/или злоупотреба с алкохол. Отдаването изцяло на работата, активно спортуване или увлечение по видове спорт, свързани с риск и екстремни ситуации, както и пристрастяването към хазарта също така може в определена степен да показва наличието на депресия.

Депресията не е слабост на характера. Доказано е, че при депресия в мозъчните структури, предаващи импулси, се наблюдава дефицит на серотонин.

Най-често болните от депресия изпитват тревога или скръб. Те се смятат за нещастни, безпомощни и забравени. По правило те са раздразнени и недоволни от всичко, което става, нищо не ги радва. Липса или намаляване на апетита, разстроен сън (трудно заспиване, ранно събуждане, повърхностен сън, след който човек не се чувства отпочинал, или кошмарни сънища), загуба на интерес към околния свят, липсата на сили и желание да направи каквото и да е, постоянно чувство на умора, усещането за собствена безпомощност и ненужност, помисли за самоубийство и смърт, чувство за вина – всичко това са признаци на депресия.

Практически при всички болни от депресия се появяват много физически симптоми. Често имат главоболие, виене на свят, неприятни усещания в сърдечната и коремната област, болки в ставите, запек или диария, нарушения на менструалния цикъл, намаляване на сексуалното привличане. Според статистиката над една трета от пациентите, посещаващи общопрактикуващите лекари, страдат от скрити "замаскирани" депресии.

Наред с това може да се наблюдава ангедония (неспособност за получаване на удоволствие), затормозеност, слаба концентрация на вниманието с разсеяност и забравяне, както и "шум и звън" в ушите, главоболие, виене на свят.

Почти половината от тинейджърите, взимащи наркотици, започват да го правят по време на депресия. Всеки ден 15 младежи на възраст от 15 до 24 години и същия брой хора над 60 години завършват живота си със самоубийство поради депресия. Най-ефикасният начин за предотвратяване на самоубийствата е ранното откриване и своевременното лечение на депресиите.

Кога е необходима лекарска консултация?

Според статистиката всеки двама от трима болни от депресия не получават необходимото лечение, защото болестта остава неразпозната.

Депресията е излечима. Обаче трябва да се лекува само от специалист, лекар-психиатър. Много е важно болният да се отнася към депресията като към всяка друга болест. Честа смяна на настроения, дори в рамките на едно денонощие; слабост, отпуснатост и бърза уморяемост; раздразнителност, нарушен сън и апетит, както и необясними неприятни, понякога болезнени усещания в различни части на тялото – всичко това трябва да ви наведе на мисълта за необходимост от консултация при специалист.

С лекаря трябва да бъдете максимално откровени. Подробното описание на състоянието ви ще помогне на лекаря правилно да избере необходимата терапия. Фиксирайте най-малките промени в своето състояние и съобщавайте за тях на лекаря. Такова сътрудничество между лекар и пациент може максимално да ускори излизането от това тягостно състояние.

За диагностика на депресията специалистът използва данните от събеседването с пациента, наблюденията, както и сведенията, получени от близките. Спомагателна роля могат да изиграят специалните психологически тестове, анализът им трябва да се провежда от психолог, накрая правото да определи диагнозата принадлежи на психиатъра.

Пример на един разпространен тест за откриване на депресия:

Съвсем не Значително Достатъчно силно Много силно
1. Понижена устойчивост към стрес 0 1 2 3
2. По-агресивно поведение, ориентирано към външните обстоятелства; трудности със самообладанието 0 1 2 3
3. Чувство за опустошеност 0 1 2 3
4. Синдром на "прегаряне" 0 1 2 3
5. Постоянна необяснима умора 0 1 2 3
6. Раздразнителност, безпокойство, напрегнатост 0 1 2 3
7. Нерешителност при ежедневни ситуации 0 1 2 3
8. Нарушен сън: ранно събуждане, трудно заспиване, неспокоен сън, непреодолима сънливост през деня 0 1 2 3
9. Нетърпение, безпокойство, чувство за непохватност, особено сутрин 0 1 2 3
10. За сваляне на напрежението: злоупотреба с алкохол (или лекарства), повишена активност, изнурителна работа, усилено спортуване, обилно или недостатъчно хранене 0 1 2 3
11. Бъдещето се представя като черно, мрачно и безнадеждно 0 1 2 3
12. Жалост спрямо самия себе си 0 1 2 3
13. Преди в семейството дали е имало: злоупотреба с алкохол, лекарства или наркотици; депресии или суицидално поведение; увличане по дейности, свързани с риск 0 1 2 3
Оценка на теста:

0-13 точки: липсват признаци на депресия
14-26 точки: вероятно се развива депресия, консултирайте се с лекар
27-30 точки: явна депресия, незабавно посещение при лекар
Терапия на депресиите

От всички психически нарушения депресията най-добре се поддава на лечение. Около 80% от пациентите, получили адекватно лечение (с антидепресанти), напълно са се излекували от тази болест.

Медикаментозната терапия остава основен метод за лечение. За лечение на депресиите се използват различни групи антидепресанти, най-често продукти, пречещи на обратното захващане на серотонина, трициклични антидепресанти, продукти пречещи на обратното захващане на норадреналина или допамина. Ефектът на антидепресантите е толкова по-висок, колкото по-силно са изразени (като тежест) признаците на депресия.

Оптималната продължителност на лечението е не по-малка от 8 седмици; при постигнат ефект приложението на антидепресанта може да продължи още няколко месеца или година, тъй като това спомага за предотвратяването на рецидиви. Освен антидепресанти могат да се използват невролептици и/или транквилизатори.

Като предписва продуктите, психиатърът отчита не само особените прояви на болестта, но и възрастта на пациента, пола му, продължителността на заболяването, индивидуалната реакция на болния към лекарствата, наличието или липсата на други заболявания.

Има твърде много психотерапевтични методики, но всяка от тях се основава на вниманието към пациента, на подкрепата му в трудни времена. Да знаеш, че във всеки момент можеш да получиш подкрепа и съвет от човека, комуто вярваш – това е най-същественият психотерапевтичен ефект.

Също така на пациента трябва да се помогне в решаването на социалните и битовите му проблеми. Необходима му е помощ и внимание от близките. Както и да се опитва лекарят да вдъхне оптимизъм у пациента, при постоянни домашни конфликти и социален дискомфорт помощта е много трудна работа.

Физическите упражнения също помагат за повдигане на настроението. Активните упражнения карат мозъка да освобождава естествени вещества – ендорфини, чието действие се приближава до антидепресантите и невролептиците.
Аватар
Skarlet60
астро гуру
астро гуру
 
Мнения: 1334
Регистриран на: 02 Фев 2007, 15:49

Мнениеот alcheto » 13 Мар 2007, 18:37

резултатите са добриии :D :D :D

и все пак...
трудно е човек да се справи с лошото си настроение, когато то го натиснемислиш,мислиш и все задълбаваш вместо да изплуваш :roll: :?:

знаете ли, че шопинг терапията особено при жените действа безотказно :P дори и едно кремче да си вземеш, ако нямаш пари за друго, си е повдигане на добрия градус!! А с повече пари...без коментар..шопинг терапия с пълна силааа

8) 8)
Ако искаш мир, готви се за война!
Аватар
alcheto
любител астролог
любител астролог
 
Мнения: 288
Регистриран на: 04 Фев 2007, 23:00

Мнениеот unamenable » 13 Мар 2007, 19:52

Аз понякога пък когато се чувствам гадно паля колата пускам си хубава музика и тръгвам на някаде шофирането много ми подобрява настроението :wink:
Зодия Везни
Асцендент Овен
Луна Лъв
Аватар
unamenable
любител
любител
 
Мнения: 129
Регистриран на: 19 Фев 2007, 10:56
Местоположение: Jambol

Мнениеот Skarlet60 » 14 Мар 2007, 09:49

Ох, и аз така се лекувам . Обичам колата си и обичам да слушам хубава музика в нея,докато карам. Но за съжаление по улиците на София е такова движение,че караш на 1 скорост,не може да се кара с висока скорост да се изкефиш. А не знам защо, умирам като седна в колата да запаля веднага сладка цигарка. :wink: :wink: :wink: :D :D :D :D :D
Аватар
Skarlet60
астро гуру
астро гуру
 
Мнения: 1334
Регистриран на: 02 Фев 2007, 15:49

Мнениеот Емили » 14 Мар 2007, 10:38

Моята терапия е да изляза навън в двора и да се поровя в градината. Обичам с голи ръце да пипам пръстта, когато садя някое цвете. Някак се заземявам така и лошите чувства и негативната енергия, които ме владеят, остават в земята. А пък ако е топло, обичам да походя боса в райграса, много е освобождаващо.

Който пък няма двор, може да опита със стайни цветя. Или с домашно животинче. Когато се докосваш до нещо живо, което ти е приятно е много отпускащо. :D :D
зодия Риби, асцендент Скорпион, Луна във Везни

"Научи се да слушаш и ще извлечеш полза дори от онзи, който не умее да говори" - Плутарх
Аватар
Емили
любител астролог
любител астролог
 
Мнения: 446
Регистриран на: 28 Яну 2007, 19:29

Мнениеот shushi » 14 Мар 2007, 16:04

Искам и аз колаааааааааааааааааааааааааааааааа :( :( :( :( :(
Имам Родина, имам народ,
имам и вяра, имам живот,
имам надежда, имам съдба,
имам куража за тая борба!
Аватар
shushi
любител
любител
 
Мнения: 115
Регистриран на: 03 Фев 2007, 20:13
Местоположение: София

Мнениеот Skarlet60 » 14 Мар 2007, 17:32

Какво искаш и ти бе,коте? Животинче ли да гушкаш? Я хвани онзи сладък Водолей и го нагушкай хубавичко,вместо да го възхваляваш във всички теми.Хи....хи....хи.....

И НЯМА ЛИ НАЙ-СЕТНЕ ДА ПРОЧЕТЕШ ВЪВ ТЕМАТА ЗА РОЖДЕННИТЕ ДАННИ КАКВО СЪМ ТИ НАПИСАЛА. Беше ме помолила за нещо и аз ти го написах. А ти вече почти цяла седмица не си ми отговорила дали е вярно. Пратих ти и 2 лични съобщения. А ти какво? :lol: :lol: :lol:
Аватар
Skarlet60
астро гуру
астро гуру
 
Мнения: 1334
Регистриран на: 02 Фев 2007, 15:49

Мнениеот unamenable » 14 Мар 2007, 18:12

Skarlet60 така е аз в софия не бих живял.. макар че и тука движението не е чак толкова свободно но пак е по добре.. аз обичам да карам на дълъг път най вече ама да няма много движение а относно цигарите хубаво че не пуша че имам повече пари за гас :D а BTW каква кола имаш че така си я обичаш?
Зодия Везни
Асцендент Овен
Луна Лъв
Аватар
unamenable
любител
любител
 
Мнения: 129
Регистриран на: 19 Фев 2007, 10:56
Местоположение: Jambol

Мнениеот Skarlet60 » 14 Мар 2007, 18:20

"Фиат-Типо"- 2000 кубика,147 коня....... и друго не мога да ти кажа,защото съм " каруцарка".Само карам, де.Мъжа ми е маняк на колите и техен "чичо доктор". Ремонтира,изчуква/всичко/,боядисва и т.н. :lol: :lol:
Аватар
Skarlet60
астро гуру
астро гуру
 
Мнения: 1334
Регистриран на: 02 Фев 2007, 15:49

Следваща

Назад към Психология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта